22.1.2018

MITÄ LUKION JÄLKEEN?

Oon pyöritellyt tämän postauksen aihetta päässäni jo pidempään, mutta siitä kirjoittaminen on tuntunut hankalalta. Nyt päätin kuitenkin tarttua tuumasta toimeen, sillä vaikka tuskin tämä asia miksikään tämän postauksen myötä muuttuu, ehkä siellä ruudun toisessa päässä vois olla vaikka joku, joka on pohdiskellut samoja juttuja.


Mulla on huomenna lukion viimeinen oppitunti ja seuraavaksi onkin aika siirtyä lukulomalle kevään kirjoituksiin valmistautumaan. Monet tuntuvat olevan innoissaan koulun loppumisesta, mutta musta ei tunnu mitenkään kovin hienolta, ainakaan vielä. Tällä hetkellä mua lähinnä pelottaa mitä lukion jälkeen tapahtuu. Kaikki suunnitelmat tuntuvat vielä niin avoimilta. Joidenkin mielestä sehän on vaan hyvä, mutta mua ajatus painaa. Mitä mä teen seuraavaksi?

Oon kateellinen kaikille niille pikkutytöille ja -pojille, jotka ovat pienestä asti tienneet haluavansa lääkäreiksi, poliiseiksi, palomiehiksi ja opettajiksi. Mä en oo koskaan haaveillut mistään tietystä ammatista. Oon vaan koittanut käydä kouluni hyvin ja ajatellut, että kyllä se sieltä vielä ajan kanssa tulee. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että yhteishaku pitäisi tehdä kahden kuukauden kuluttua (eka vaihe käytännössä meni jo) ja mulla ei ole vielä mitään varmaa tietoa siitä, mitä haluaisin opiskella.

En ole koskaan ollut tällä tavalla ns. tyhjän päällä ja ajatus tuntuu pelottavalta. Ekaluokkalaisesta asti mulla on ollut selkeä polku, johon kuului musaluokka ja lukio. Hetkeäkään ei tarvinnut edes jännätä mihin lukioon sitä pääsisi, kun arvosanatkin olivat hyvät. Nyt sitä ollaankin jo lukion viimemetreillä ja mulla ei ole vielä aavistustakaan siitä, mitä teen vuoden päästä (tai edes muutaman kuukauden?!)

Eihän sitä tietenkään voikaan etukäteen tietää, onko joku ala sinulle sataprosenttisesti sopiva vai ei, mutta toisaalta tuntuisi hölmöltä mennä opiskelemaan jonnekin ihan vain sen vuoksi että lähtisi huvikseen kokeilemaan. Haluan hakea opiskelupaikkaa tosissani, sillä miten mulla olisi muutoin edes motivaatiota lukea muutenkin rankan lukuvuoden päätteeksi pääsykokeisiin, jos en olisi ihan varma siitä, että todella haluan tätä. Toisaalta olisi hölmöä jättää kokonaan hakematta ja pitää ehdoin tahdoin välivuosi, kun mulla on mennyt muutenkin lukiossa jo vuosi keskivertoa pidempään.

Sen tiedän, että mua kiinnostaa:
organisoiminen
kehittäminen
suunnitelmallisuus

jonkin verran myös laskeminen ja tekniikka, mutta ei ainakaan ihan täyspäiväisesti (eli siis pitää olla myös jotakin luovaa eikä vain numeroiden pyörittelyä!)

Eli jos tuntomerkit nappasivat, mulle saa toki ehdotella alavaihtoehtoja. :D Jonkinlainen top vitonen pitää kuitenkin saada tässä parissa kuukaudessa aikaiseksi, jaiks.

10 kommenttia:

 1. Itse opiskelen liiketaloutta nyt toista vuotta ammattikorkeakoulussa, ja noi sun tuntomerkit sopisi hyvin ainakin tähän alaan! Suuntaudun markkinointiin, ja meillä on ollut paljon mielenkiintoisia kehittämisprojekteja eri alojen yrityksille ja toimijoille. Matikkaa meillä oli parin kurssin verran sekä myös kirjanpidon perusteita ja kustannuslaskentaa kaikille, eli laskemistakin jonkin verran tulee ja toki sitten taloushallintoon suuntautuville enemmän. Oon itse tykännyt tästä alasta todella ja vasta nyt on konkretisoitunut, miten laajat työllistymismahdollisuudet tää koulutus tarjoaa. Toivottavasti tästä oli edes vähän apua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liiketaloutta mulle on aiemminkin ehdotettu, ei siis yhtään huono idea! :) Tällä hetkellä kyllä yliopisto tuntuu ehkä enemmän omalta jutulta, mutta tässä parin kuukauen aikana voi kyllä tapahtua vielä ihan mitä vaan (nimimerkillä pää pyörällä kaikista vaihtoehdoista...) Kiitos kommentista! <3

   Poista
 2. Mulla tulee ainakin heti mieleen, että voisko sun juttu olla Viestintä yliopistotasolla? Oot tehnyt niin paljon blogijuttuja, että viestintä vois olla jees! Ja siihen kun voi yhdistellä mitä vaan, esim. kauppatieteitä (markkonointia, johtamista) myöhemmin sivuaineena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viestinnän opintoja en ookkaan vielä tutkinut sen tarkemmin, pitää tutustua niihin lisää! Kiitos vinkistä! :)

   Poista
 3. Jos ei oo selkeetä ajatusta mitä haluaisi opiskella, niin suosittelen pitään välivuoden. Kävisi töissä ja katselisi ympärille, miettisi mitä oikeasti haluaa. Vuosi sinne tai tänne ei ole mikään menetys, päinvastoin. Koska jos menee jonnekin kouluun vaan kokeilemaan, niin ei sekään kauhean fiksua ole.
  Itsellä on menossa jo kolmas välivuosi ja se tuntuu kyllä jo liialta. Tiedän mitä haluan, mutta kouluun on niin hemmetin vaikea päästä. Ehkä kova työ vielä jossain vaiheessa palkitaan. :)
  Tsemppiä vikoihin yo-kokeisiin ja muutenkin pohdinnan kanssa.

  JohannanN

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua on vähän jännittänyt ajatus välivuodesta varsinkin nyt, kun lukiossakin on mennyt vuosi keskivertoa pidempään. Nyt kun pääsisi opiskelemaan, sais ainakin osan ikätovereista kiinni. ;) Toisaalta jatko-opinnoissa ikäjakauma on muutenkin paljon laajempi kuin tähän mennessä joten eipä sillä varmaan loppujen lopuksi suurta merkitystä ole minkä ikäisenä opiskelunsa aloittaa..

   Oli miten oli, ei se välivuosi varmaan pahaa tee, ainakin olisi aikaa pohtia paremmin mitä oikeasti haluaa tehdä. Ehkä sitä lukumotivaatiotakin löytyisi enemmän, kun olis joku selkeempi tavoite tähtäimessä.

   Kiitos paljon ja tsemppiä sulle haku-urakkaan! Kyllä se kova työ lopulta palkitaan kun pääset opiskelemaan just sulle sopivaa alaa! <3

   Poista
 4. Koska oot lukenut fysiikkaa niin tuotantotalous voisi olla! SE yhdistää diplomi-insinöörin ja kauppiksen ja sieltä valmistuu tosi kysyttyjä monipuolisia osaajia! Esimerkiksi aalto yliopistossa voi sitä lukea. Ainoa miinus että sisäänpäsy on tosi vaikeaa.

  VastaaPoista
 5. Sitte pitää myös miettiä että mihin suuntaan suomea haluut lähteä opiskelemaan. Se on kans aikas vaikea tehtävä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle henkilökohtaisesti ei ole oikeastaan niin väliä missä päin Suomea sitä tulee opiskeltua. Tietysti olisi ihana asua niin, että pystyisi näkemään poikaystävää mahdollisimman paljon ja miksei perhettäkin, mutta mikäli sellainen ala löytyy, joka oikeasti kiinnostaa ja tuntuu omalta, mun mielestä siinä vaiheessa se missä opiskelee on toissijaista. Opiskelu on kuitenkin vain joitakin vuosia elämästä, ja mielummin asun sen ajan vaikka jossain kauempanakin kunhan vain saisin sellaisen koulutuksen, joka tuntuu musta hyvältä! :)

   Poista