31.8.2017

MIKSI EMME OSAA OTTAA KEHUJA VASTAAN?


"Onpa sulla kiva tyyli tänään!"
"Aijaa, mun mielestä mun hiukset on tosi ärsyttävät enkä saanut laitettua niitä tänä aamuna mitenkään."

Tuttua? Entäpä:

"Vitsit sä näytät sporttiselta ja hyvältä!"
"Aijaa, musta tuntuu ihan pullukalta kun en oo ees lenkkeillyt kahteen viikkoon."

 Tai sitten:

"Vitsit että sä oot hyvä!"
"On niitä paljon parempiakin."

Kuinka monta kertaa olette antaneet kehuja, joihin olette saaneet vastaukseksi pelkkää epämääräistä mutinaa tai itsensä vähätellyä yksinkertaisen kiitoksen sijaan? Entä kuinka monta kertaa olette saaneet kehuja, joihin olette vastanneet vain kohauttamalla olkia ja mollaamalla itseänne? Voisin melkein veikata, että viikoittain, ehkä jopa päivittäin. Joka tapauksessa, aivan liian usein.


Kehuja on ihana saada, mutta vieläkin ihanampi antaa. Asiakaspalvelun parissa työskennellessäni olen oppinut äärimmäisen hyvin, kuinka muutama pieni yksinkertainen sana voi saada niin paljon paremmalle tuulelle. Kiitän heti, jos vain saan sanat muodostettua tarpeeksi nopeasti ennen kuin asiakas poistuu paikalta - monesti niitä kohteliaisuuksia saadessani olen kuitenkin usein niin häkeltynyt, etten muista edes kiittää. Töissä sitä on kuitenkin eräänlaisen univormun takana, johon kuuluu automaattisesti kohteliaat käytöstavat ja hymyilevä asenne. Hankalampaa kiittämisestä tuleekin heti, kun vaatteet vaihtuu siviileihin ja työpaikka koulun käytäväksi tai vaikkapa kotiin. Yhtäkkiä yksinkertaisen kehun saaminen ei olekaan päivän piristys, sillä arkiminä ei huomaakaan kehun piristävää voimaa, vaan itsestään löytyvät virheet (jotka ovat usein niitä, joita kukaan muu paitsi henkilö itse ei edes huomaa).

Monilta löytyy selityksiä asiaan kuin asiaan, mutta vain harva osaa lausua kiitoksen. En tiedä onko se sitä suomalaiseen kulttuuriin kuuluvaa häveliäisyyttä tai vaatimattomuutta, kun ei osata ottaa oikein kehuja vastaan. Kiitoksen sanominen ei kuitenkaan tarkoita aina että olisit samaa mieltä kehun antajan kanssa, kiitos on vain kiitos. Kuinka monta kertaa olenkaan kuullut hoitokoiraani lenkittäessä, että "onpa sulla nätti koira jne." ja vastannut vain tyytyväisesti hymähdellen kiitos! Todella toimivaa. Tai sitten junassa kerran matkustaessani poikapuolisen kaverini kanssa joku kehaisi meidän olevan hyvännäköinen pari. -Kiitos! Siitä tuli muuten mehevät naurut jälkikäteen.


Seppälä toppi
GinaTricot farkut
Bershka korkkarit

Jos sitä opeteltaisiinkiin ottamaan kehut vastaan (olivat ne sitten ansaittuja tai ei) ja sanomaan kiitos. Siitähän voi vaikka tulla hyvä mieli molemmille! 

Kommentit

Lähetä kommentti